VAD ÄR Spiral Stabilisering?
Spiral stabilisering tränar och aktiverar dina spirala muskelkedjor vilket ger dig en rak och naturlig hållning som ökar din rörlighet och minskar trycket på dina diskar och leder. När rätt muskler aktiveras stabiliseras bålen och de ofta överbelastade musklerna i nacke, axlar och ländrygg tillåts slappna av. Övningarna som genomförs med speciella elastiska band är enkla att utföra och börjar med mycket lätt belastning och ökas efterhand där fokus ligger på korrekt utförande i lugn och avslappnad miljö.
Se videon nedan eller kika på sidan videos för mer information om olika diagnoser och besvär.
Spiral stabilisering ger dig bättre
- hållning, balans och rörlighet
- minskar värk
- kroppkännedom
- gång och löpsteg
Rehabiliterar, avlastar och förebygger
- rygg, axlar, höfter, knän, fötter
- ryggskott, diskbråck, artros
- slappnar av spända muskler
- Hallux valgus , plattfot
- Löparknä, hälsporre
- Idiopatisk skolios
- Spänningshuvudvärk
Fördjupning
Spiral stabilisering (SPS) har utvecklats i Tjeckien under ca 40 år där de studerat samarbetet mellan kroppens muskler i så kallade muskelkedjor. När vi tränar Spiral Stabilisering arbetar vi med hela muskelkedjor och inte enskilda muskler. En enskild muskel (eller muskelgrupp) kan tränas enskilt och då utföra sin uppgift väldigt väl, men för att vara funktionell när vi rör oss måste vi få den att fungera som en länk i sin kedja.

Vertikala muskelkedjor
I vila, sittande och stående, använder vi oss av muskelkedjor som i huvudsak går i vertikal riktning. När dessa muskler är aktiva skapas ett ökat tryck på våra leder och skapar stabilitet. Denna typ av stabilitet kallas vertikal stabilisering.

Spirala muskelkedjor
När vi rör oss upprätt, dvs går och springer med korrekt hållning ska vi i huvudsak använda oss av spirala muskelkedjor. De flesta går från ena axeln/skuldran till andra sidans ben och fot. Vid en korrekt aktivering av dessa kedjor skapas en rotatorisk rörelse av ryggraden kring sin egen lodräta axel. Bröstkorgen roterar åt ena hållet och bäckenet åt det motsatta. Dessa kedjor kommer då att skapa ett ökat buktryck, vilket i sin tur skapar en uppåtgående kraft vilken minskar trycket på lederna när vi är i rörelse. Denna typ av stabilitet kallas spiral stabilisering. De vertikala och spirala muskelkedjorna jobbar tillsammans genom koaktivering (att aktiveras samtidigt) samt reciprok inhibering (antagonisthämning) för postural hållning, gång och koordinerade rörelser och skapar därigenom centrering av våra leder under rörelse för att lederna ska röra sig följsamt med samtidig stabilitet.

Övervikt av vertikal aktivering
Båda systemen är viktiga och ska vara i balans, men i dagens samhälle har de flesta av oss för mycket vertikal stabilisering. Med mycket sittande och arbete i statiska, ofta framåtlutande positioner, skapar vi en ökad aktivitet i de vertikala kedjorna och samtidig hämning av de spirala. Med fritidsaktiviteter som ytterligare aktiverar och tränar de vertikala kedjorna skapas med tiden en förändring av den hållningsmässiga positionen, vilket leder till att vi påtvingas alternativa rörelsemönster. Idag sitter vi ofta större delen av dagen. Detta är något väldigt nytt i vår vardag för våran art homo sapiens som utvecklats under hundratusentals år utan att sitta still och gick och sprang i naturen utan trånga, dämpande och hälupphöjda skor. Vid långvarig belastning av vertikala muskelkedjor kommer dessa att förkortas och överbelastas. Fortgår denna belastning över tid ökar risken för skador.

Löpning och gång med korrekt aktivering
Spiral stabilisering används när man har en upprätt position gentemot gravitationen med en centrerad tyngdpunkt, minst en fot i marken och utför en rotatorisk rörelse mellan över- och underkropp. Uppfylls inte dessa delar kommer du istället stabilisera dig via vertikala muskelkedjor. Använder du dig av vertikal stabilisering när du går eller springer kommer detta slita väldigt mycket på dina leder. Många former av träning och även rehabilitering förvärrar problemen istället för att förbättra. Exempel på symptom och diagnoser som ofta kan härledas till bristande aktivering av de spirala kejorna är t ex ryggvärk, ryggskott, ischias, diskbråck, spinal stenos, idiopatisk skolios, hoppar-/löparknän, plantar fasciit , ”hälsporre”, hallux valgus, plattfothet, spänningshuvudvärk, axel ”impingement”, tennis- och golfarmbåge.

Vill du lära dig Spiral Stabilisering?